Veelgestelde vragen

Organisatie / Algemeen

Wat is NLdoet?

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert zoveel mogelijk Nederlanders om een dag de handen uit de mouwen te steken daar waar het nodig is.

Wanneer is NLdoet?

In 2020 is NLdoet op 13 en 14 maart. Op www.nldoet.nl kan iedereen zich aanmelden voor een leuke klus in zijn of haar omgeving. 

Doen de leden van het Koninklijk Huis en het Kabinet weer mee?

Leden van de Koninklijke Familie, ministers, staatssecretarissen, burgemeesters en wethouders hebben zich tot nu toe jaarlijks ingezet tijdens NLdoet. Hier zijn wij als Oranje Fonds heel blij mee. Wij hopen dat ze dit blijven doen. Maar ook sporters, artiesten, radio- en tv-sterren en het bedrijfsleven doen mee. Al deze steun geeft NLdoet een extra bijzonder tintje.

Waarom is NLdoet verspreid over twee dagen?

NLdoet vindt op vrijdag én zaterdag plaats, zodat deelnemende organisaties de keuze hebben hun activiteit op een werkdag of een vrije dag aan te bieden. Op deze manier kunnen er meer mensen meedoen. Organisaties die meedoen aan NLdoet hoeven dus niet op twee dagen activiteiten te organiseren. Er kan gekozen worden voor een dag of dagdeel.

Hoe ben je verzekerd tijdens NLdoet?

De verzekering van iedereen die meedoet aan NLdoet, van klusaanbieder tot vrijwilligers, is de verantwoordelijkheid van de klusaanbieder. In de meeste gevallen hebben vrijwilligersorganisaties al een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. We adviseren hen om na te gaan of de voorwaarden ook van toepassing zijn tijdens NLdoet! Mocht je tijdens NLdoet een groot evenement organiseren, dan kun je wellicht beter een evenementenverzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij.

Wordt er landelijk campagne gevoerd?

​​​​​​Natuurlijk voert het Oranje Fonds ook dit jaar weer een grote campagne op radio en televisie om NLdoet bij iedereen onder de aandacht te brengen. De campagne start half januari 2020 en roept heel Nederland op om mee te doen.

Wordt er ook in mijn woonplaats in de media aandacht aan NLdoet besteed?

​​​​​​De kans is groot dat ook in jouw woonplaats in de krant een artikel verschijnt en op de lokale radio de radiospot te horen is. Maar je kunt natuurlijk ook zelf samenwerking zoeken met de lokale media. Als je een leuke activiteit hebt of er een VIP komt, vinden zij het vaak leuk om er aandacht aan te besteden. Stuur hen een persbericht of bel even. Tips voor publiciteit vind je onder het kopje ‘Meer doen’.

Wat kan de gemeente doen tijdens NLdoet?

Goedlopend vrijwilligerswerk is belangrijk voor elke gemeente. NLdoet is een landelijk evenement waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot en waarbij gemakkelijk kan worden aangesloten. Het is ook een laagdrempelige manier om als gemeentelijke organisatie te starten met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen of om te laten zien wat de gemeente al op dat terrein doet.

Wat is Koninkrijk Doet?

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk vindt Doet plaats. De actie werkt daar op dezelfde manier als in Nederland. Het Oranje Fonds werkt per eiland samen met lokale partijen om ter plekke Doet te kunnen organiseren. Het overkoepelende geheel van alle ‘Doets’ noemen we Koninkrijk Doet.