Veelgestelde vragen

Organisatie / Algemeen

Corona virus & NLdoet

Oranje Fonds: ‘Stel NLdoet-activiteiten uit’

Het Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het Fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. “Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid”, stelt waarnemend directeur Marc van Hal.

Voor komende vrijdag en zaterdag stond de 16e editie van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, gepland. Er stonden zo’n 8.700 klussen gepland waarbij mensen iets goeds konden doen voor een ander. Van Hal: “NLdoet staat voor sociale verbinding. En dat strookt niet met de oproep tot sociale onthouding. Het coronavirus heeft grote invloed op de samenleving. Mensen die al weinig sociale contacten hebben, ervaren door deze uitbraak nog meer een gevoel van eenzaamheid. Organisaties die zich inzetten voor anderen en die volledig op vrijwilligers draaien, hebben nu veel minder handen die mee kunnen helpen. We willen iedereen in Nederland dan ook oproepen tijdens deze pandemie om te zien naar mensen die hierdoor geraakt worden. En daarbij de adviezen van het RIVM te volgen. Verbinden en elkaar helpen zal iedere dag cruciaal zijn de komende maanden.”

Verzetten
Het Oranje Fonds vraagt alle deelnemers dan ook hun activiteiten op een ander moment wel door te laten gaan. “Want vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in Nederland. En alle activiteiten die dit weekend uitgevoerd zouden worden, zouden een groot verschil maken voor veel mensen.” Op NLdoet.nl kunnen deelnemers lezen hoe zij hun activiteiten kunnen verzetten. Er komt vooralsnog geen nieuwe landelijke datum. Organisaties zijn vrij om dit naar eigen inzicht te bepalen.

LEES HIER ONDER DE VERDERE PROCEDURE VOOR VERZETTEN / ANNULEREN VAN NLDOET ACTIVITEITEN

 

Ik wil mijn klus annuleren  / verzetten in verband met het coronavirus, hoe doe ik dat en wat heeft dat voor gevolgen?

Verzetten activiteit
Wil je de klus verzetten naar een latere datum, dan kan dat. Je bent vrij om hiervoor zelf een nieuwe datum te kiezen. Ga naar je klusoverzicht in je Mijn Oranje Fonds en klik op beheren. Kies vervolgens de optie 'klus verwijderen'. (ook als u de klus verzet en niet annuleert, moet u deze optie kiezen). Kies als reden voor verwijderen: ‘In overleg met en na goedkeuring door het Oranje Fonds is de activiteit verplaatst naar een andere datum’. Mochten zich vrijwilligers voor de klus hebben aangemeld, breng dan ook hen op de hoogte. Dan voorkom je dat zij voor niets komen op 13 of 14 maart. Vanaf de week van 16 maart kun je vervolgens in Mijn Oranje Fonds een nieuwe datum voor jullie activiteit in het systeem zetten. Deze datum wordt niet op de site gecommuniceerd. 

In het promotiepakket dat elke organisatie heeft ontvangen zaten ook Gamma kortingsbonnen om uit te delen aan de vrijwilligers. In verband met het uitstellen van NLdoet heeft Gamma de geldigheid van deze bonnen voorlopig on hold gezet. We hopen dat we de bonnen in een later stadium weer actief kunnen maken. 

Annuleren activiteit
Indien je de klus wilt annuleren dan verzoeken wij je dit te doen via je Mijn Oranje Fonds account.‘ Ga naar je klusoverzicht in je Mijn Oranje Fonds en klik op beheren. Kies vervolgens de optie 'klus verwijderen'. Kies als reden voor verwijderen: ‘De activiteit is vervallen omdat we het organisatorisch niet voor elkaar krijgen’. Je ontvangt dan automatisch een mail ter bevestiging, met daarin ook verdere uitleg over het terugstorten van een eventueel ontvangen financiële bijdrage. Mochten zich vrijwilligers voor de klus hebben aangemeld, breng dan ook hen op de hoogte. Dan voorkom je dat zij voor niets komen op 13 of 14 maart. 

Ik heb me als vrijwilliger aangemeld voor NLdoet, maar ik wil toch niet meer gaan in verband met het coronavirus.
We raden alle vrijwilligers aan om verdere berichten van de klusorganisatie af te wachten. Veel van hen zullen de activiteit naar een later tijdstip dit jaar verzetten en hebben jouw hulp ook dan nog heel hard nodig!

 

 

Wat is NLdoet?

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert zoveel mogelijk Nederlanders om een dag de handen uit de mouwen te steken daar waar het nodig is.

Wanneer is NLdoet?

In 2020 is NLdoet op 13 en 14 maart. Op www.nldoet.nl kan iedereen zich aanmelden voor een leuke klus in zijn of haar omgeving. 

Doen de leden van het Koninklijk Huis en het Kabinet weer mee?

Leden van de Koninklijke Familie, ministers, staatssecretarissen, burgemeesters en wethouders hebben zich tot nu toe jaarlijks ingezet tijdens NLdoet. Hier zijn wij als Oranje Fonds heel blij mee. Wij hopen dat ze dit blijven doen. Maar ook sporters, artiesten, radio- en tv-sterren en het bedrijfsleven doen mee. Al deze steun geeft NLdoet een extra bijzonder tintje.

Waarom is NLdoet verspreid over twee dagen?

NLdoet vindt op vrijdag én zaterdag plaats, zodat deelnemende organisaties de keuze hebben hun activiteit op een werkdag of een vrije dag aan te bieden. Op deze manier kunnen er meer mensen meedoen. Organisaties die meedoen aan NLdoet hoeven dus niet op twee dagen activiteiten te organiseren. Er kan gekozen worden voor een dag of dagdeel.

Hoe ben je verzekerd tijdens NLdoet?

De verzekering van iedereen die meedoet aan NLdoet, van klusaanbieder tot vrijwilligers, is de verantwoordelijkheid van de klusaanbieder. In de meeste gevallen hebben vrijwilligersorganisaties al een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. We adviseren hen om na te gaan of de voorwaarden ook van toepassing zijn tijdens NLdoet! Mocht je tijdens NLdoet een groot evenement organiseren, dan kun je wellicht beter een evenementenverzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Het Oranje Fonds is niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of schade tijdens NLdoet.

Wordt er landelijk campagne gevoerd?

​​​​​​Natuurlijk voert het Oranje Fonds ook dit jaar weer een grote campagne op radio en televisie om NLdoet bij iedereen onder de aandacht te brengen. De campagne start half januari 2020 en roept heel Nederland op om mee te doen.

Wordt er ook in mijn woonplaats in de media aandacht aan NLdoet besteed?

​​​​​​De kans is groot dat ook in jouw woonplaats in de krant een artikel verschijnt en op de lokale radio de radiospot te horen is. Maar je kunt natuurlijk ook zelf samenwerking zoeken met de lokale media. Als je een leuke activiteit hebt of er een VIP komt, vinden zij het vaak leuk om er aandacht aan te besteden. Stuur hen een persbericht of bel even. Tips voor publiciteit vind je onder het kopje ‘Meer doen’.

Wat kan de gemeente doen tijdens NLdoet?

Goedlopend vrijwilligerswerk is belangrijk voor elke gemeente. NLdoet is een landelijk evenement waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot en waarbij gemakkelijk kan worden aangesloten. Het is ook een laagdrempelige manier om als gemeentelijke organisatie te starten met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen of om te laten zien wat de gemeente al op dat terrein doet.

Gemeentes kunnen met medewerkers, de gemeenteraad of het college van B&W ook zelf vrijwilligerswerk doen tijdens NLdoet. De burgemeester of wethouder kan daarnaast een actieve rol spelen in de promotie vooraf. Bijvoorbeeld door als ambassadeur vrijwilligersklussen te werven of lokaal de officiële aftrap te geven van NLdoet.

Ook kunnen gemeentes:

  • steunpunten vrijwilligerswerk stimuleren mee te doen door hen financieel te ondersteunen;
  • middelen en faciliteiten beschikbaar stellen aan organisatoren van vrijwilligersactiviteiten;
  • netwerken en mediarelaties betrekken en inzetten;
  • specifieke kennis aanbieden door advies te geven aan een vrijwilligersorganisatie.

Wat is Koninkrijk Doet?

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk vindt Doet plaats. De actie werkt daar op dezelfde manier als in Nederland. Het Oranje Fonds werkt per eiland samen met lokale partijen om ter plekke Doet te kunnen organiseren. Het overkoepelende geheel van alle ‘Doets’ noemen we Koninkrijk Doet.