Veelgestelde vragen

Organisatie / Algemeen

Corona virus & NLdoet

Hoe kan ik veilig meedoen aan NLdoet?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten die je kunt doen tijdens NLdoet. Voor het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het meedoen aan NLdoet. Dit geldt voor zowel klusorganisaties als voor vrijwilligers.

-      Houd voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.
-      Schud geen handen.
-      Organiseer bij voorkeur een activiteit in de buitenlucht.
-      Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.
-      Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.
-      Registreer de deelnemers aan de NLdoet activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben.
-      Laat mensen zoveel mogelijk op een vaste plek zitten / staan. 
-      Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente. 
-      Zorg voor voldoende hygiënische middelen, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel.

We verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Het Oranje Fonds is dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers aan NLdoet zich niet aan de voorschriften houden.
 

Wat zijn veilige activiteiten die ik kan ondernemen?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je tijdens NLdoet kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld:

 • Groene klussen! In de buitenlucht is veel mogelijk. Schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien, planten in de grond zetten of een tuin helemaal voorjaarsklaar maken, om maar een paar dingen te noemen.
   
 • Werkt jouw organisatie met een kwetsbare doelgroep, zoals ouderen, en heb je liever geen vrijwilligers in het pand? Misschien kunnen ze buiten iets in de tuin doen? Of, organiseer een leuke activiteit in de buitenlucht, zoals een openlucht concert of een ‘balkon bingo’.
   
 • Nog veiliger is een online activiteit. Bijvoorbeeld vrijwilligers die videobellen met bewoners van een verzorgingshuis. Of vrijwilligers die online taalles geven aan nieuwkomers.
   
 • De buitenboel spic en span! Ramen lappen, dakgoten schoonmaken, het terrasmeubilair met de hogedrukspuit onder handen nemen. Ook bij jouw organisatie is buiten vast veel te doen!
   
 • Heb je zelf nog andere goede ideeën? We horen het graag zodat we anderen ermee kunnen inspireren. Mail jouw veilige klus idee naar nldoet@oranjefonds.nl.
   

Hoe helpt het Oranje Fonds bij het veilig organiseren van NLdoet?

Om NLdoet zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden heeft het Oranje Fonds een aantal dingen bedacht:

 • NLdoet vindt plaats op 12 en 13 maart. Meld je als organisatie een klus aan, dan wordt die in elk geval op 1 van deze twee dagen uitgevoerd. Maar heb je bijvoorbeeld maar een kleine locatie, waar vrijwilligers moeilijk voldoende afstand kunnen houden? Of heb je een grote klus waar veel mensen bij nodig zijn? Dan mag je de klus ook uitspreiden over de andere weekenden (19/20 & 26/27) in maart 2021.
   
 • Organisaties die een klus aanmelden voor NLdoet kunnen daarvoor een financiële bijdrage van maximaal €350 bij het Oranje Fonds aanvragen. Om klussen veilig uit te kunnen voeren, mag je dit jaar daarnaast voor maximaal €50 aan de volgende beschermende middelen aanvragen: mondkapjes, desinfecterende gel, handschoenen en zeep.
   
 • Om voor een financiële bijdrage van het Oranje Fonds in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je als organisatie actief nieuwe vrijwilligers zoekt. Deze voorwaarde vervalt dit jaar voor organisaties die werken met een van de volgende kwetsbare doelgroepen: ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking. Deze organisaties mogen de klus ook alleen met eigen vrijwilligers uitvoeren.

Wat is NLdoet?

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag de handen uit de mouwen te steken daar waar het nodig is. 
 

Wanneer is NLdoet?

In 2021 is NLdoet op 12 en 13 maart. Op www.nldoet.nl kan iedereen zich aanmelden voor een leuke klus in zijn of haar omgeving. Vanaf half november 2020 kunnen organisaties hun klus aanmelden op de site. 

Doen de leden van het Koninklijk Huis en het Kabinet weer mee?

Leden van de Koninklijke Familie, ministers, staatssecretarissen, burgemeesters en wethouders hebben zich tot nu toe jaarlijks ingezet tijdens NLdoet. Hier zijn wij als Oranje Fonds heel blij mee. Wij hopen dat ze dit blijven doen. Maar ook sporters, artiesten, radio- en tv-sterren en het bedrijfsleven doen mee. Al deze steun geeft NLdoet een extra bijzonder tintje.

Waarom is NLdoet verspreid over twee dagen?

NLdoet vindt op vrijdag én zaterdag plaats, zodat deelnemende organisaties de keuze hebben hun activiteit op een werkdag of een vrije dag aan te bieden. Op deze manier kunnen er meer mensen meedoen. Organisaties die meedoen aan NLdoet hoeven dus niet op twee dagen activiteiten te organiseren. Er kan gekozen worden voor een dag of dagdeel.

Hoe ben je verzekerd tijdens NLdoet?

De verzekering van iedereen die meedoet aan NLdoet, van klusaanbieder tot vrijwilligers, is de verantwoordelijkheid van de klusaanbieder. In de meeste gevallen hebben vrijwilligersorganisaties al een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. We adviseren hen om na te gaan of de voorwaarden ook van toepassing zijn tijdens NLdoet! Mocht je tijdens NLdoet een groot evenement organiseren, dan kun je wellicht beter een evenementenverzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Het Oranje Fonds is niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of schade tijdens NLdoet.

Wordt er landelijk campagne gevoerd?

​​​​​​Natuurlijk voert het Oranje Fonds ook dit jaar weer een grote campagne op radio en televisie om NLdoet bij iedereen onder de aandacht te brengen. De campagne start half januari 2021 en roept heel Nederland op om mee te doen.

Wordt er ook in mijn woonplaats in de media aandacht aan NLdoet besteed?

​​​​​​De kans is groot dat ook in jouw woonplaats in de krant een artikel verschijnt en op de lokale radio de radiospot te horen is. Maar je kunt natuurlijk ook zelf samenwerking zoeken met de lokale media. Als je een leuke activiteit hebt of er een VIP komt, vinden zij het vaak leuk om er aandacht aan te besteden. Stuur hen een persbericht of bel even. Tips voor publiciteit vind je onder het kopje ‘Meer doen’.

Wat kan de gemeente doen tijdens NLdoet?

Goedlopend vrijwilligerswerk is belangrijk voor elke gemeente. NLdoet is een landelijk evenement waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot en waarbij gemakkelijk kan worden aangesloten. Het is ook een laagdrempelige manier om als gemeentelijke organisatie te starten met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen of om te laten zien wat de gemeente al op dat terrein doet.

Gemeentes kunnen met medewerkers, de gemeenteraad of het college van B&W ook zelf vrijwilligerswerk doen tijdens NLdoet. De burgemeester of wethouder kan daarnaast een actieve rol spelen in de promotie vooraf. Bijvoorbeeld door als ambassadeur vrijwilligersklussen te werven of lokaal de officiële aftrap te geven van NLdoet.

Ook kunnen gemeentes:

 • steunpunten vrijwilligerswerk stimuleren mee te doen door hen financieel te ondersteunen;
 • middelen en faciliteiten beschikbaar stellen aan organisatoren van vrijwilligersactiviteiten;
 • netwerken en mediarelaties betrekken en inzetten;
 • specifieke kennis aanbieden door advies te geven aan een vrijwilligersorganisatie.

Wat is Koninkrijk Doet?

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk vindt Doet plaats. De actie werkt daar op dezelfde manier als in Nederland. Het Oranje Fonds werkt per eiland samen met lokale partijen om ter plekke Doet te kunnen organiseren. Het overkoepelende geheel van alle ‘Doets’ noemen we Koninkrijk Doet.