Voor vrijwilligers

Wil jij een dagje ertoe doen en het verschil maken voor een stichting, vereniging, of zorginstelling? Doe dan op 15 & 16 maart 2024 mee met NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Je maakt kennis met vrijwilligerswerk, helpt een sociaal-maatschappelijke organisatie én het is nog gezellig ook. Vrijwilliger zijn dóet iets met je!

Met NLdoet maak je op 1 dag echt een groot verschil voor een ander. Door aan een NLdoet activiteit mee te doen zorg je er bijvoorbeeld voor dat het voor ouderen fijner wonen is in hun verzorgingshuis, dat buurtbewoners een mooie ontmoetingsplek hebben in hun buurt of dat nieuwkomers bij de samenleving worden betrokken. Jouw inzet is dus hard nodig en zeer welkom! 

Meedoen als vrijwilliger is simpel; zoek vanaf november 2023 een leuke NLdoet activiteit bij jou in de buurt en meld je aan. Niet gevonden wat je zocht? Er komen elke dag nieuwe activiteiten bij, dus probeer het later nog een keer! 

NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds.

Thuis

Meedoen als groep

Vele handen maken licht werk. Dus waarom doe je niet mee als groep? Verzamel je familie, collega’s, leden van je (sport)club of klasgenoten en zoek een leuke activiteit uit. Een mooie manier om samen wat goeds te doen.

Kan ik me ook weer afmelden bij een activiteit?

Ja dat kan. Na je aanmelding ontvang je een mail met daarin de gegevens van de organisatie en de activiteit. Mocht je door omstandigheden toch niet mee kunnen doen, dan kan je je via een link in dezelfde mail ook afmelden. De organisatie wordt op de hoogte gebracht en jouw plek wordt automatisch vrijgegeven. De organisatie kan vervolgens op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. Je kunt je niet bij het Oranje Fonds afmelden. Als je je als vrijwilliger hebt aangemeld, dan heb je daarna direct contact met de organisatie, het Oranje Fonds zit hier dan niet meer tussen.

Meer vragen over vrijwilliger zijn, kijk dan op onze FAQ pagina.

Ertoe doen

Wil nog meer uit je NLdoet deelname halen? En weten wat je nog meer kunt doen, ook na NLdoet? Kijk dan op deze pagina voor tips.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik meedoen aan NLdoet?

Wil je als vrijwilliger voor een dag(deel) ergens het verschil maken, dan kun je via de button 'activiteit zoeken' op de homepage een activiteit bij jou in de buurt vinden. Je kunt zoeken op postcode, plaats, gemeente of organisatienaam. Ook kun je zoeken op activiteiten die geschikt zijn voor middelbare scholieren. Zo krijg je een compleet overzicht van alle activiteiten bij jou in de buurt. Vervolgens meld je je bij de organisatie aan. Je ontvangt daarna automatisch een mail bij welke activiteit en organisatie je je hebt aangemeld. Verder contact loopt dan direct tussen de vrijwilligers en de organisaties en niet via het Oranje Fonds.

Ik ga met een groep meedoen.

Als je met een groep (familie, vrienden, collega's, sportteam etc.) wilt meedoen dan meld je je aan als contactpersoon. Je ontvangt de gegevens en bent aanspreekpunt voor de organisatie en jouw groep. Daarna kun je via een linkje ook al je mede-vrijwilligers vragen zich aan te melden, dan worden zij ook op de hoogte gehouden. Voor een organisatie is het natuurlijk fijn als alle namen en contactgegevens van vrijwilligers bekend zijn.

Ik heb een bedrijf en wil meedoen aan een activiteit, hoe vind ik een activiteit?

Kijk onder het tabblad 'Vrijwilligers' en zoek via 'plaats' 'gemeente' of 'postcode' naar activiteiten bij jullie in de buurt. Ook kun je een voorkeursdag opgeven. Zo verfijn je de zoekopdracht. Wil je eerst nog wat meer lezen over deelname aan NLdoet voor bedrijven? Kijk dan onder het menu 'Vrijwilligers' voor meer tips. Het Oranje Fonds heeft helaas niet de mankracht om activiteiten te zoeken voor bedrijven. Daarom is de website hier optimaal voor ingericht.

Heb je als bedrijf na deelname aan NLdoet de smaak te pakken en willen jullie met medewerkersvrijwilligerswerk aan de slag gaan? Kijk dan voor tips en inspiratie op het Good Busy platform van NOV.

Ik wil met een grote groep meedoen. Hoe vind ik activiteiten die hiervoor geschikt zijn?

Organisaties hebben over het algemeen tussen de 10 en 25 vrijwilligers nodig. Wil je met meer mensen helpen? Kijk dan bijvoorbeeld bij activiteiten van grotere zorginstellingen of natuurorganisaties. Zij hebben vaak meerdere kleine activiteiten, maar wel op dezelfde locatie.

Ik wil na NLdoet ergens helpen. Hoe regel ik dat?

Op de website van NLdoet vind je onder de knop ‘Ertoe doen’ een overzicht van maatschappelijk intermediairs en vrijwilligerscentrales. Zij kunnen je helpen een mooie activiteit te vinden bij een organisatie bij jou in de buurt.