Veelgestelde vragen

Financiële ondersteuning

Tijdelijke sluiting Oranje Fonds aanvraagsysteem in december 2020

Het Oranje Fonds aanvraagsysteem gaat in december tijdelijk dicht vanwege werkzaamheden. We stappen over naar een nieuw systeem. De overgang naar een nieuw systeem brengt niet alleen technische veranderingen met zich mee, we hebben ook tijd nodig om het te testen. Dan weten we zeker dat alles naar behoren werkt als jij het gaat gebruiken. We vragen hiervoor je begrip.

NLdoet aanvragen
De overgang van ons systeem vindt plaats tijdens de NLdoet campagne. Dit betekent drie dingen voor jouw NLdoet aanvraag:

  • Vanaf 16 november kun je een NLdoet klus aanmelden en een aanvraag voor een financiële bijdrage indienen. Ook voor NLdoet aanvragen geldt echter dat het systeem tijdelijk wordt gesloten. Dit staat nu gepland vanaf 20 december. Mocht dit eerder of later zijn dan communiceren wij dit tijdig via alle NLdoet communicatiekanalen. Vanaf 1 januari ben je van harte welkom om in ons nieuwe systeem een klus aan te melden en geld aan te vragen.
     
  • Heb je voor de sluiting een klus aangemeld en een aanvraag ingediend? Dan moet je vanaf 1 januari een nieuw wachtwoord maken in de verbeterde omgeving. Natuurlijk zijn de door jou aangemelde activiteiten dan direct gekoppeld aan jouw naam. Heb je al een Mijn Oranje Fonds account, maar dien je pas 1 januari een NLdoet aanvraag in, dan geldt ook dat je in de nieuwe omgeving een nieuw wachtwoord moet aanmaken.
     
  • Normaal kun je als klusorganisator in Mijn Oranje Fonds zien welke vrijwilligers zich voor jouw klus hebben aangemeld. Dit is ook tijdelijk niet mogelijk. Daarom sturen we je per mail eventuele nieuwe aanmeldingen en wijzigingen toe.

Vragen?
Neem contact op via nldoet@oranjefonds.nl of 0900-4488448. We helpen je graag!

Hoe ontvang ik een bijdrage van het Oranje Fonds?

Vanaf 16 november 2020 tot 31 januari 2021 is het mogelijk een financiële aanvraag bij het Oranje Fonds in te dienen voor NLdoet klussen. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 350,00. Voor ons budget geldt: op = op! 

Ons campagneteam beoordeelt alle aanvragen aan de hand van onze richtlijnen en voorwaarden. Indien je een aanvraag hebt ingediend ontvang je binnen 3 weken uitsluitsel.

Als je voor 31 januari 2021 een klus aan hebt gemeld voor NLdoet en het budget is nog niet op, dan kan het Oranje Fonds voor de klusmaterialen een bijdrage leveren van maximaal € 350,-. Voorbeelden hiervan zijn verf, kwasten, aarde, plantjes en timmerhout. Organiseer je een dagje uit, dan kun je bijvoorbeeld de entreegelden en bushuur hiervan betalen.
Om klussen veilig uit te kunnen voeren, mag je dit jaar daarnaast voor maximaal €50 aan de volgende beschermende middelen aanvragen: mondkapjes, desinfecterende gel, handschoenen en zeep

Wees er snel bij want bij grote belangstelling kan het zijn dat ons budget eerder dan de deadline al op is. Na het volledig aanmelden van de organisatie en klus in 'Mijn Oranje Fonds'  kun je een financiële bijdrage aanvragen. Je hebt dus niet na het aanmelden van een klus ook automatisch al geld aangevraagd, hiervoor is een extra stap in Mijn Oranje Fonds nodig. De voorwaarden die het Oranje Fonds hanteert voor een bijdrage vind je hier. Mocht ons budget voor de deadline op zijn dan kun je geen financiële aanvraag meer indienen, maar wel nog klussen op de site aanmelden.

Wanneer ontvang ik de bijdrage op mijn rekening?

Begin maart maken we het toegekende bedrag over op het door jullie opgegeven IBANnummer.

Kan de bijdrage ook lager uitvallen dan € 350,-?

Het kan voorkomen dat je een hoger bedrag hebt aangevraagd dan dat we kunnen toezeggen. Wij geven bijvoorbeeld geen bijdrage voor de aanschaf van gereedschap of gebruiksartikelen en de begroting moet in verhouding zijn tot de klus of het aantal vrijwilligers dat je zoekt.

Ik wil een organisatie verrassen en een klus voor ze doen. Kan ik hiervoor een financiële bijdrage ontvangen?

Nee, alleen organisaties waarbij de klus wordt uitgevoerd kunnen een bijdrage ontvangen. Zij kunnen wel de door jou voorgestelde klus aanmelden op de website en eventueel een bijdrage aanvragen. Ze moeten dan wel aan de algemene voorwaarden voldoen die op de website vermeld staan.

Moet ik ter verantwoording al mijn bonnen/rekeningen opsturen naar het Oranje Fonds?

Het kan zijn dat het Oranje Fonds je na afloop vraagt om aankoopbonnen ter verantwoording toe te sturen. Indien dit het geval is dan word je daarvan uiterlijk eind februari op de hoogte gesteld. In dit geval ontvangt de organisatie begin maart 2021 een voorschot van 80% van het toegekende bedrag. Het restantbedrag wordt vervolgens na NLdoet berekend en uitbetaald. Mocht naar aanleiding van de bonnen blijken dat je minder hebt uitgegeven dan je vooraf had berekend, dan dien je het overschot terug te betalen. Na afloop van NLdoet ontvang je tevens een digitaal evaluatieformulier per mail van ons. Deze verwachten wij ingevuld retour.

Als mijn klus niet wordt uitgevoerd en ik heb wel geld ontvangen van het Oranje Fonds moet ik dat geld dan terugstorten?

Ja, behalve als jullie klus door uitzonderlijke omstandigheden zoals slecht weer of ziekte op een andere datum uitgevoerd moet worden. Dit moet vooraf met het Oranje Fonds worden overlegd.

Hoe lang duurt de beoordeling van een aanvraag door het Oranje Fonds?

Wij proberen alle aanvragen in principe binnen 3 weken behandeld te hebben. De beslissing kan langer duren als wij niet alle benodigde informatie van u hebben ontvangen en wij daardoor aanvullende vragen aan je hebben gesteld. Ook in tijden van grote drukte kan de beoordeling net iets langer duren.

Heb je na enkele weken nog niets gehoord? Controleer dan ook je spam-folder. Wij weten uit ervaring dat bezorging van mail naar Gmail en Hotmail accounts regelmatig problematisch is.