Veelgestelde vragen

Organisatie / Algemeen

Wat is NLdoet?

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat ertoe doen als vrijwilliger met je doet!  

NLdoet vindt in 2024 plaats op 15 & 16 maart.

Wanneer is NLdoet?

In 2024 is NLdoet op 15 en 16 maart. Vanaf 1 november 2023 kunnen organisaties hun activiteit aanmelden op de site. Op www.nldoet.nl kan iedereen zich als vrijwilliger aanmelden voor een leuke vrijwilligersactiviteit in zijn of haar omgeving. 


In 2025 vindt NLdoet plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart.

Doen de leden van het Koninklijk Huis en weer mee?

Leden van de Koninklijke Familie hebben zich tot nu toe jaarlijks ingezet tijdens NLdoet. Hier zijn wij als Oranje Fonds heel blij mee. Wij hopen dat ze dit blijven doen. Maar ook landelijke en lokale politici, sporters, artiesten, radio- en tv-sterren en het bedrijfsleven doen mee. Al deze steun geeft NLdoet een extra bijzonder tintje.

Waarom is NLdoet verspreid over twee dagen?

NLdoet vindt op vrijdag én zaterdag plaats, zodat deelnemende organisaties de keuze hebben hun activiteit op een werkdag of een vrije dag aan te bieden. Op deze manier kunnen er meer mensen meedoen. Organisaties die meedoen aan NLdoet kiezen zelf om op één of twee dagen activiteiten te organiseren. Er kan verder gekozen worden voor een dag of dagdeel. Organisaties kunnen wel maar één keer de maximale financiële bijdrage aanvragen.

Hoe ben je verzekerd tijdens NLdoet?

De verzekering van iedereen die meedoet aan NLdoet, van organisaties die een activiteit aanbieden tot vrijwilligers, is de verantwoordelijkheid van de organisatie die de activiteit organiseert. In de meeste gevallen hebben vrijwilligersorganisaties al een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers, of zijn zij hiervoor via de gemeente verzekerd. We adviseren hen om na te gaan of de voorwaarden ook van toepassing zijn tijdens NLdoet! Mocht je tijdens NLdoet een groot evenement organiseren, dan kun je wellicht beter een evenementenverzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Het Oranje Fonds is niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of schade tijdens NLdoet. 

Wordt er landelijk campagne gevoerd?

Natuurlijk voert het Oranje Fonds ook dit jaar weer een grote campagne op radio,  televisie en social media om NLdoet bij iedereen onder de aandacht te brengen. De campagne start half januari en roept heel Nederland op om mee te doen.

Wordt er ook in mijn woonplaats in de media aandacht aan NLdoet besteed?

De kans is groot dat ook in jouw woonplaats in de krant een artikel verschijnt en op de lokale radio de radiospot te horen is. Maar je kunt natuurlijk ook zelf samenwerking zoeken met de lokale media. Als je een leuke activiteit hebt of er een VIP komt, vinden zij het vaak leuk om er aandacht aan te besteden. Stuur hen een persbericht of bel even. Tips voor publiciteit vind je onder het kopje ‘Ertoe doen’.

Wat kan de gemeente doen tijdens NLdoet?

Goedlopend vrijwilligerswerk is belangrijk voor elke gemeente. NLdoet is een landelijk evenement waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot en waarbij gemakkelijk kan worden aangesloten. Het is ook een laagdrempelige manier om als gemeentelijke organisatie te starten met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen of om te laten zien wat de gemeente al op dat terrein doet.

Gemeentes kunnen met medewerkers, de gemeenteraad of het college van B&W ook zelf vrijwilligerswerk doen tijdens NLdoet. De burgemeester of wethouder kan daarnaast een actieve rol spelen in de promotie vooraf. Bijvoorbeeld door als ambassadeur vrijwilligersactiviteiten te werven of lokaal de officiële aftrap te geven van NLdoet.

Ook kunnen gemeentes:

 • steunpunten vrijwilligerswerk stimuleren mee te doen door hen financieel te ondersteunen;
 • middelen en faciliteiten beschikbaar stellen aan organisatoren van vrijwilligersactiviteiten;
 • netwerken en mediarelaties betrekken en inzetten;
 • specifieke kennis aanbieden door advies te geven aan een vrijwilligersorganisatie.

Wat is Koninkrijk Doet?

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk vindt Doet plaats, op hetzelfde moment als in Nederland. De actie werkt daar ook op dezelfde manier als in Nederland. Het Oranje Fonds werkt per eiland samen met lokale partijen om ter plekke Doet te kunnen organiseren. Het overkoepelende geheel van alle ‘Doets’ noemen we Koninkrijk Doet.

Wat kan ik na NLdoet doen aan vrijwilligerswerk?

Enthousiast geworden over vrijwilligerswerk en wil je vaker iets doen? Kijk dan bij onze tips.

Hoe kan ik veilig meedoen aan NLdoet?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten die je kunt doen tijdens NLdoet. Voor het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het meedoen aan NLdoet. Dit geldt voor zowel organisaties als voor vrijwilligers.

 • Houd voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.
 • Schud geen handen.
 • Organiseer bij voorkeur een activiteit in de buitenlucht.
 • Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.
 • Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.
 • Registreer de deelnemers aan de NLdoet activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben.
 • Laat mensen zoveel mogelijk op een vaste plek zitten / staan. 
 • Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente. 
 • Zorg voor voldoende hygiënische middelen, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel.

We verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Het Oranje Fonds is dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers aan NLdoet zich niet aan de voorschriften houden.

Wat zijn veilige activiteiten die ik kan ondernemen?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je tijdens NLdoet kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld:

 • Groene activiteiten! In de buitenlucht is veel mogelijk. Schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien, planten in de grond zetten of een tuin helemaal voorjaarsklaar maken, om maar een paar dingen te noemen.
 • Werkt jouw organisatie met een kwetsbare doelgroep, zoals ouderen, en heb je liever geen vrijwilligers in het pand? Misschien kunnen ze buiten iets in de tuin doen? Of, organiseer een leuke activiteit in de buitenlucht, zoals een openlucht concert of een ‘balkon bingo’.
 • Nog veiliger is een online activiteit. Bijvoorbeeld vrijwilligers die videobellen met bewoners van een verzorgingshuis. Of vrijwilligers die online taalles geven aan nieuwkomers.
 • De buitenboel spic en span! Ramen lappen, dakgoten schoonmaken, het terrasmeubilair met de hogedrukspuit onder handen nemen. Ook bij jouw organisatie is buiten vast veel te doen!
 • Heb je zelf nog andere goede ideeën? We horen het graag zodat we anderen ermee kunnen inspireren. Mail jouw veilige klus idee naar nldoet@oranjefonds.nl.