Voorbeelden van deelname zorginstellingen

Hieronder vindt u 2 voorbeelden van zorginstellingen die al eerder meegedaan hebben aan NLdoet.

Bep Jongste
Teammanager welzijn Stichting Axioncontinu, locatie De Bijnkershoek

We hebben 2 dagen meegedaan. Vrijdag de spelletjesmiddag met sjoelwedstrijd en op zaterdag de bingo met High Tea. Het zijn leuke activiteiten. Zowel voor onze bewoners als voor de 'vrijwilligers'. Gezelligheid en een praatje is wat de bewoners nodig hebben. Meestal komen we 'handen' te kort, en met NLdoet krijgen we extra handen. We vinden NLdoet een goede en leuke actie en doen er graag aan mee. Door eraan mee te doen halen we wat buiten is, naar binnen. Andere mensen, een praatje. Wat op televisie voorbij komt, komt nu ook in hun huis.
We ontvingen vrijdag werknemers van het ministerie van SZW. Zij waren er vorig jaar ook en hadden ons zelf via nldoet.nl weer opgezocht en gekeken of we weer een klus hadden. Ze vonden het gezellig en leuk bij ons! En we hadden ook nog 3 individuen die zich hadden aangemeld.
Op zaterdag kwam de Rotary. Een bont gezelschap aan mensen dus. NLdoet is een unieke kans om iets extra's te bieden aan je bewoners. Dat doen we thuis, maar ook hier voor onze bewoners. Van iedere dag een feestje maken!

 

Mariëtte Ippel
Coördinator vrijwilligers en welzijn Zorgspectrum

Wij organiseerden een verwendag voor cliënten van de Geinsche Hof.
Denk aan:
• Uiterlijke verzorging
• Opschonen van diverse tuinen
• Bakken van wafels
• Oud Hollandse spelletjes
• Creatieve tafel.

NLdoet is een mooie gelegenheid om een match te maken met een bedrijf en Maatschappelijke stagiaires om samen onze cliënten een fijne dag te bezorgen. Een Bedrijf doet maatschappelijk betrokken ondernemen. Leerlingen ( maatschappelijk stagiaires ) leren dat iets vrijwilligs doen voor een ander voldoening kan opleveren en onze cliënten ontvangen een fijne dag om mooi op terug te kijken. Nieuwegein heeft een beursvloer waar je met gesloten beurs met elkaar kan onderhandelen. Een van de matchen kan dan zijn vrijwillige handen zoeken voor NLdoet. Met de maatschappelijke makelaar van Nieuwegein is de deal gesloten om 8 leerlingen te leveren voor NLdoet. Daarnaast heeft een vrijwilligster voorgesteld om met het bedrijf waar zijn werkzaam is met een aantal collega’s te komen op NLdoet en zo de cliënten een fijne dag te bezorgen. Het bedrijf wat dit jaar zijn medewerking aan NLdoet heeft gegeven was: SURFnet.

Door de ondersteuning van de landelijke campagne worden bedrijven al getriggerd om ook mee te helpen op NLdoet. Dankzij de bekendheid weet ook een ieder die op deze dag bij ons in huis komt wat de NLdoet inhoud en is er van uit de cliënten, medewerkers, vrijwilligers en familieleden waardering voor dat wat er plaats vind in De Geinsche Hof. Dankzij de campagne kwam een vrijwilligster op het idee om met haar bedrijf bij de Geinsche Hof mee te doen aan NLdoet. De Cliënten van De Geinsche Hof zijn tijdens NLdoet heerlijk verwend. Er was een groot aanbod en zo voor elk wat wil. Het is altijd weer mooi om te zien dat de Maatschappelijk stagiaires onder begeleiding van medewerkers van Surfnet een fijne meerwaarde leveren aan onze bewoners.
De wisselwerking tussen jong en oud is speciaal om te zien. Naast het verwen gedeelte zijn diverse tuinen terrassen opgeschoond en klaar gemaakt voor gebruik. Wij hebben fantastische vrijwilligers die meehelpen bij het tuinonderhoud, alleen is het voor lente klaar maken van de tuinen teveel werk om dat alleen te doen. Dankzij NLdoet dag is het klaar en kunnen de cliënten gelijk genieten van de diverse tuinen / terrassen en heeft de Geinsche Hof vrijwilliger een klus voor de rest van het seizoen te overzien is.

TIPS
• Maak een concreet plan die goed uitvoerbaar is en waar bedrijven / maatschappelijke stagiaires zich in kunnen vinden en zich aan willen verbinden.
• Het moet een dag zijn waarop het een win – win situatie is. Tevreden cliënten, medewerkers van een bedrijf en eventueel maatschappelijk stagiaires.
• Deel de dag in met duidelijke deeltaken. En zorg dat er door de hele dag heen genoeg taken zijn om mee aan de gang te gaan.
• Wanneer er een bedrijf / maatschappelijke stagiaires te weinig te doen heeft zal deze geen voldoening ervaren van de dag.
• Daarnaast is het belangrijk dat er per activiteit / deeltaak een verantwoordelijke vanuit de instelling / vereniging is waar de vrijwilligers hun vragen aan kunnen richten.
• Start altijd met een kopje koffie en vertel wie je bent, waar de vereniging / zorginstelling voor staat en wat er de hele dag gaat gebeuren.
• Maak ook gelijk duidelijk afspraken wie wat gaat doen.
• Zorg ervoor voordat de medewerkers van een bedrijf en / of maatschappelijke stagiaires komen alles al klaar staat en een ieder na de koffie gelijk aan de slag kan gaan.
• Maak een paar weken van tevoren een draaiboek en stuur deze toe aan de contactpersonen van het bedrijf / maatschappelijke stagiaires.