Voorbeelden deelname basisscholen

Hieronder vindt u voorbeelden van scholen die al eerder hebben meegedaan aan NLdoet.

José Mendels
Administratie Jan van Nassauschool (tevens belast met de zorg voor de Kinderboerderij) Den Haag

Onze klus heette: “Blij in de Kinderboerderij”. De kinderboerderij die wij op onze basisschool hebben, wordt door kinderen uit groep 5 en 6 onderhouden, met de hulp van twee leerkrachten. Omdat het terrein toch wel intensief gebruikt wordt, de kinderen maar beperkte werkzaamheden kunnen uitvoeren en de begeleiders drukke banen hebben, loopt het groot onderhoud een beetje achter.

Wij hebben gevraagd of er een groep bereid was om het terrein en de stallen eens intensief schoon te maken en om kleine onderhoudsklussen te doen. Servex bleek hiertoe bereid en we hebben een geweldige dag gehad. We hebben zelf alle voorbereidende werkzaamheden gedaan. We waren blij met de ondersteuning en de mediacampagne van NLdoet.

De boerderij zag er weer spic & span uit. Spinrag was van de plafonds in de stallen, het terrein met de hogedrukspuit gereinigd, reparatieklusjes in de stallen uitgevoerd en het hek is in de beits gezet. De verwachtingen zijn zeker uitgekomen en we willen dit jaar erg graag opnieuw meedoen. Niet alleen door een bedrijf te vragen om weer klussen in de kinderboerderij en in de school te doen, maar wellicht ook dat onze bovenbouwgroepen 6, 7 en 8 wellicht op hun beurt vrijwilligerswerk kunnen doen in de buurt (bijvoorbeeld in het bejaardenhuis om de hoek).

Het was erg leuk om kennis te maken met mensen van een ander bedrijf en de vrijwilligers van Servex vonden de interactie met de leerlingen bijzonder leuk.

TIPS

  • Maak een draaiboek voor de voorbereiding en een programma voor de dag.
  • Verwen de vrijwilligers een beetje (een leerkracht met baktalent had een mooie NLdoet taart gebakken en we hebben een lunch verzorgd met o.a. eiersalade van de eieren van onze eigen kippen.)
  • Geef ze na afloop een klein presentje mee. (de vrijwilligers kregen van de kinderen van de Kinderboerderijgroep een bos bloemen en een leuke stenen eierschaal met wat eieren van onze kippen mee).
  • Maak het programma niet te vol. Meestal loopt het uit en het geeft misschien een gevoel dat het niet “af”gekomen is.
  • Houd wat extra klussen achter de hand voor het geval het wel snel gaat, anders geef je wellicht weer het gevoel dat men voor niets is gekomen.
  • Beleef vooral allemaal heel veel plezier aan de dag!!!

 

Annet Kloots
Penningmeester van de ouderraad van basisschool de Eendragt te Zevenhuizen

De ouderraad heeft het initiatief genomen om mee te doen aan NLdoet en na goedkeuring van de school zijn er via de weekinfo extra vrijwilligers gevraagd. Wij hadden voor oog het schoolplein op te vrolijken, planten en verf moesten hier voor zorgen en dat zijn toch zaken waar de school helaas geen potje geld voor heeft en op deze manier mooi gedaan kon worden.

Samen met de jongste kinderen zijn er veel bollen en bloeiende planten rondom het schoolplein gezet, het waren extra veel bollen en planten want toen we aangaven dat het voor NLdoet was kregen we korting! De kleuterklassen hebben ook een gietertje gekregen om er voor de zorgen dat de plantjes nadien ook voldoende water zouden krijgen.

De oudere kinderen hebben geholpen met schuren, de tafeltennistafel die op het schoolplein staat wordt intensief gebruikt voor "rondom de tafel" en zag er niet meer zo mooi uit. Na het schuren (echt kaal, zo enthousiast waren ze) hebben de volwassen vrijwilligers het geverfd, net als het klimrek. Eindresultaat was een strak en mooi schoolplein, onze missie was geslaagd!

Aan aandacht zijn we niets te kort gekomen, omroep Zuidplas was er en ook Het Kanaal, een van de plaatselijke kranten was aanwezig om er een stukje over te schrijven, dit had er waarschijnlijk wel mee te maken dat de actie officieel werd geopend door de wethouder.

De landelijke campagne is goed, duidelijk ook. Ook de reclame spullen die wij kregen shirts, vlag, ballonnen zorgden voor herkenning. De vrijwillige ouders die zich aangemeld hadden konden rekenen op een kopje koffie/thee met een heerlijk stuk NLdoet taart (speciaal voor deze gelegenheid gebakken door 1 van de ouders uit de ouderraad) en de kinderen kregen ook allemaal iets lekkers want ook daar was aan gedacht.

Voor de school heeft het enthousiaste ouders opgeleverd die toch wel verrast waren door het resultaat en die zich volgend jaar misschien ook aanmelden. De vrijwilligers die nu meededen, kunnen er altijd meer zijn maar voor een 1e keer waren wij niet ontevreden over het aantal, zijn ook bereid om bij andere activiteiten te helpen en we hebben elkaar ook op een andere manier leren kennen.

Het schoolplein ziet er geweldig mooi uit en daar was het toch om begonnen! NLdoet is een makkelijke, toegankelijke manier om net iets extra te kunnen doen, voor ons is dat voor de leerlingen van onze school maar dat kan ook voor andere verenigingen of doelgroepen zijn.