Veilig meedoen aan NLdoet

Voor het Oranje Fonds gaan gezondheid en veiligheid boven alles. Daarom hebben wij NLdoet in januari uitgesteld van 12 & 13 maart naar 28 & 29 mei. Ook nu houden wij de situatie nauwlettend in de gaten en wegen wij de diverse belangen tegen elkaar af. Veel maatschappelijke organisaties en kwetsbare mensen hebben juist in deze tijd extra ondersteuning nodig van vrijwilligers. Het is nog belangrijker dan voorheen dat mensen naar elkaar omkijken, en met NLdoet kunnen vrijwilligers iets betekenen voor een ander.
Uiteraard moet dit binnen de geldende richtlijnen en op een veilige manier plaatsvinden. Daarom drukt het Oranje Fonds zowel maatschappelijke organisaties als vrijwilligers op het hart om zich aan de regels te houden. We zien dat organisaties hier op een verstandige manier mee omgaan; er zijn bijvoorbeeld veel kleinschalige klussen in de buitenlucht. Daarnaast hebben wij als Oranje Fonds extra maatregelen genomen om veilig NLdoet te organiseren. Zo hebben we geld beschikbaar gesteld voor beschermende middelen en geven we deelnemende organisaties de mogelijkheid om klussen uit te spreiden over meerdere momenten.

Mocht een klus toch niet op een veilige en verantwoorde manier uitgevoerd kunnen worden, dan hebben wij organisaties gevraagd de klus te annuleren of te verplaatsen naar een later moment. Ditzelfde geldt voor vrijwilligers; zij kunnen alleen mee doen als het veilig en verantwoord kan.

Meer informatie over veilig meedoen aan NLdoet vind je hieronder.

Hoe kan ik veilig meedoen aan NLdoet? 
Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je kunt doen tijdens NLdoet. Voor het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het meedoen aan NLdoet. Dit geldt voor zowel klusorganisaties als voor vrijwilligers. 

 • Houd voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.
 • Schud geen handen.
 • Organiseer bij voorkeur een activiteit in de buitenlucht.
 • Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.
 • Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.
 • Registreer de deelnemers aan de NLdoet activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben. Laat mensen zoveel mogelijk op een vaste plek zitten / staan.
 • Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente. 
 • Zorg voor voldoende hygiënische middelen, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gel. 

We verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Het Oranje Fonds is dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers aan NLdoet zich niet aan de voorschriften houden. 

Voor klusorganisaties geldt: is de klus toch niet veilig uit te voeren? Annuleer 'm dan of stel 'm in overleg met het Oranje Fonds en de aangemelde vrijwilligers uit naar een latere datum. 

Wat zijn veilige activiteiten die ik kan ondernemen?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je tijdens NLdoet kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: 

 • Groene klussen! In de buitenlucht is veel mogelijk. Schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien, planten in de grond zetten of een tuin helemaal voorjaarsklaar maken, om maar een paar dingen te noemen.
 • Werkt jouw organisatie met een kwetsbare doelgroep, zoals ouderen, en heb je liever geen vrijwilligers in het pand? Misschien kunnen ze buiten iets in de tuin doen? Of, organiseer een leuke activiteit in de buitenlucht, zoals een openlucht concert of een ‘balkon bingo’.
 • Nog veiliger is een online activiteit. Bijvoorbeeld vrijwilligers die videobellen met bewoners van een verzorgingshuis. Of vrijwilligers die online taalles geven aan nieuwkomers.
 • De buitenboel spic en span! Ramen lappen, dakgoten schoonmaken, het terrasmeubilair met de hogedrukspuit onder handen nemen. Ook bij jouw organisatie is buiten vast veel te doen!
 • Heb je zelf nog andere goede ideeën? We horen het graag zodat we anderen ermee kunnen inspireren. Mail jouw goede klus idee naar nldoet@oranjefonds.nl

Hoe helpt het Oranje Fonds bij het veilig organiseren van NLdoet?

Om NLdoet zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden heeft het Oranje Fonds een aantal dingen bedacht:

 • NLdoet is uitgesteld en vindt nu plaats op 28 en 29 mei 2021. Meld je als organisatie een klus aan, dan wordt die in elk geval op 1 van deze twee dagen uitgevoerd. Maar heb je bijvoorbeeld maar een kleine locatie, waar vrijwilligers moeilijk voldoende afstand kunnen houden? Of heb je een grote klus waarvoor veel mensen nodig zijn? Dan mag je de klus ook uitspreiden over deze twee andere weekenden (4/5 juni & 11/12 juni) in 2021.
 • Organisaties die een klus aanmelden voor NLdoet kunnen daarvoor een financiële bijdrage van maximaal €350 bij het Oranje Fonds aanvragen. Om klussen veilig uit te kunnen voeren, mag je dit jaar daarnaast voor maximaal €50 aan deze beschermende middelen aanvragen: mondkapjes, desinfecterende gel, handschoenen en zeep. Deze 50 euro extra geldt alleen voor deze beschermende middelen. Je mag maximaal €350 aanvragen voor klusmaterialen. 
 • Om voor een financiële bijdrage van het Oranje Fonds in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je als organisatie actief nieuwe vrijwilligers zoekt. Deze voorwaarde vervalt dit jaar voor organisaties werken met een van de volgende kwetsbare doelgroepen: ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking. Deze organisaties mogen de klus ook alleen met eigen vrijwilligers uitvoeren.
 • Voor organisaties geldt: is een klus niet veilig en binnen de regels uit te voeren, annuleer 'm dan of verzet de klus naar een datum later dit jaar. Bij het definitief annuleren van een klus stort je het eventueel ontvangen geld retour. Je kunt er ook voor kiezen de activiteit naar een datum later in het jaar te verplaatsen, dit werkt als volgt:

Je annuleert je klus in Mijn Oranje Fonds en kiest voor de reden 'in overleg met het Oranje Fonds is de klus verplaatst naar een andere datum'. Wij horen graag wanneer dit zal zijn. Je kunt dit in Mijn Oranje Fonds aangeven. Open hiervoor de activiteit/aanvraag en vul de nieuwe datum in bij het veld ‘nieuwe datum’. Mocht je een toezegging voor een financiële bijdrage hebben ontvangen, dan moet de activiteit uiterlijk voor 31 oktober 2021 uitgevoerd zijn. 
Wanneer je in onze steekproef zit en naar ons moet verantwoorden, dan ontvang je daarover tijdig bericht. Je ontvangt dan in mei 80% van de toegekende bijdrage. De verantwoording van de uitgaven moet het liefst zo snel mogelijk na het uitvoeren van de activiteit naar ons worden opgestuurd, maar uiterlijk op 1 november 2021. Na het insturen van de verantwoording verrekenen wij dan de resterende 20%.

Oranje Honds Hulpfonds Thuisgekookt